Ce este artroza?

Ce este artroza? Cum o putem trata și preveni.

Artroza este o artropatie degenerativă, multifactorială și heterogenă caracterizată prin degradarea progresivă  a cartiajului articular,  exprimată prin modificări clinice și radiologice importante.

Reprezintă cea mai frecventă suferință articulara și a 2-a cauză de invaliditate la persoanele peste 50 de ani, incidența crescând  odată cu vârsta, fiind maximă între 55-75 de ani, cu o frecvență de 2 ori mai mare pentru sexul feminin.

Localizarea predilectă a procesului artrozic o reprezintă articulațiile cu mobilitate mare precum genunchiul, șoldul, mâna, articulațiile coloanei vertebrale.

Printre factorii favorizanți ai procesului artrozic putem enumera: ereditatea, vârsta, sexul, obezitatea, suprasolicitările repetate, traumatismele (luxații, subluxații, fracturi).

Boala artrozică poate fi mult timp asimtomatică, debutul fiind lent, progresiv. Durerea repezintă primul și cel mai important simptom, poate fi meteodependentă (declanșată de frig, umezeală) și clasic, se intensifică la efort și se ameliorează în repaus. În stadiile avansate, durerea este progresivă, continuă, persistentă, invalidantă, și poate fi însoțită și de modificări structurale ale articulațiilor.

Tratamentul acestei afecțiuni este unul complex, în fazele incipiente făcandu-se prin metode non-invazive, cuprinzând modificarea stilului de viața, evitarea efortului fizic,  ameliorarea/îmbunătățirea mobilității articulare,  reducerea durerii și a deficitului funcțional.

Pentru îmbunătățirea mobilității articulare se recomandă fizioterapie și kinetoterapie cu scopul de a reduce inflamația și de a tonifia musculatura.

Tratamentul medicamentos presupune medicamente antiinflamatoare, antialgice, dar și condroprotectoare cu rolul de a reface structura cartilajului degradat.

În categoria metodelor non-chirugicale de tratament  intră infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic, ce pot fi utile la persoanele la care alte forme de tratament nechirugical nu au dat niciun rezultat.

Beneficiile infiltrațiilor intraarticulare sunt multiple: reducerea durerii și a inflamației, creșterea mobilității, lubrifierea articulației, protejarea cartilajului osos și a membranei sinoviale, reducerea consumului de medicamente și lipsa efectelor secundare.

Infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP) pot fi de asemenea eficiente în tratamentul artrozei datorită concentrației mari de factori de creștere, cu rol în vindecarea leziunilor de la nivelul articulațiilor, ligamentelor. 

Un alt important avantaj al injecțiilor intraarticulare este acela că procedura este lipsită de complicații majore. Cel mai frecvent, pot apărea tumefacția și disconfortul la nivelul locului injectării. Efectele pot dura cateva luni, chiar ani. Infiltrațiile intraarticulare au șanse mari de reușită și în mod cert repetarea tratamentului poate încetini  procesul de artroză.             Diagnosticul și tratamentul corect și complet încă de la primele simptome pot preveni progresia procesului artrozic și implicit distrucția articulară.

Leave a Reply